Bedrägeri - skydda dig mot bedrägerier

Bedrägerier via sms och mejl, på nätet, telefon och sociala medier är vanliga. Tänk på att vi aldrig kontaktar dig och ber om information. Var försiktig då bedragare ibland använder dataprogram som får det att se ut som att de ringer från banken, välkända företag eller myndigheter.

Agera snabbt vid bedrägeri

Ring och anmäl bedrägeri

Misstänker du att du blivit utsatt för bedrägeri? Blivit av med mobil eller säkerhetsdosa? Upptäckt något onormalt i våra digitala tjänster? Kontakta oss direkt!

Rapportera phishing

Har en bedragare försökt få dig klicka på en länk i mejl, sms eller chatt för att få in skadlig kod i mobilen eller datorn? Skicka det falska mejlet till oss. Om sms/chatt - kopiera meddelandet och mejla.

Varningstecken!

  • Det är bråttom.
  • Oväntad kontakt.
  • De ber dig använda din e-legitimation.

 

Lär dig känna igen de vanligaste varningstecknen.

Aktuellt

Lär dig mer på 8 minuter

Vilka är varningssignalerna för bedrägeri? Hur kan du skydda dig och vad gör du om du blivit utsatt? Se webbinariet "Lär dig känna igen bedragarnas knep" och lär dig mer - på 8 minuter.

Bli svårlurad

Vi har gått ihop med Sveriges banker för att sprida kunskap om hur du, och dina närstående, kan skydda er mot bedrägerier. Läs mer och få konkreta tips på hur du kan bli mer svårlurad. 

Bedrägerier vid elstöd

Nu är utbetalningar av elstöd i full gång. Något som dessvärre även bedragare försöker utnyttja.

 

Tänk på att varken vi, Försäkringskassan eller annan aktör kommer att be dig logga in någon annanstans än på roslagenssparbank.se/kontoregister för att lämna information om ditt konto eller personlig information i samband med utbetalning av elstödet.

Phishing, vishing och smishing - vad är det?

Du tror att du pratar med någon du känner eller ett välkänt företag. I stället blir du lurad att göra något eller avslöja personlig information. Detta kallas för Social Engineering och kan ske på flera olika sätt.

Bedrägerier vid elstöd

Nu påbörjas utbetalningar av elstöd. Tänk på att vare sig vi, Försäkringskassan eller annan aktör kommer att be dig logga in någon annanstans än på bankens sisda för kontoregister för att lämna information om ditt konto eller personlig information i samband med utbetalning av elstödet.

3 sätt att skydda dig mot bedrägerier

Kom ihåg!
  • Använd inte Mobilt BankID på uppmaning av annan.

    Använd aldrig din säkerhetsdosa eller e-legitimation, som Mobilt BankID, på uppmaning av annan.
  • Lämna aldrig ut personlig information.

    Lämna aldrig ut dina koder, lösenord eller kortuppgifter till någon annan.

  • Vi frågar aldrig dig om personlig information.

    Vi frågar aldrig efter personlig information eller dina koder om vi kontaktar dig. Lämna aldrig ut uppgifter

Vanliga bedrägerier - och hur du undviker dem

Via nätet, mejl och sms (phishing och smishing)

Via e-handelssajter

Via telefon (vishing)

Andra typer av bedrägerier

Mer information , tips och guider

Skaffa dig kunskap

Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att försöka luras. Ju mer du vet, desto bättre skyddad är du. Ta reda på fakta och lär dig mer. 

Stoppa bedragaren

Vi frågar aldrig efter personliga uppgifter. Lämna alltså aldrig ut kortuppgifter, koder eller lösenord till någon annan.

Sprid kunskaper

Prata med dina nära om risken att luras av en bedragare.och hur de bäst undviker det. Framför allt våra äldre behöver hjälp för att kunna skydda sig.

Om någon erbjuder hjälp

Om du behöver hjälp med något så kontakta någon du känner om det finns möjlighet. Ta inte emot hjälp från främlingar som erbjuder sig handla åt dig eller liknande. Om du behöver få hjälp av någon du inte känner så gör det bara mot faktura - betala aldrig förskott.