Meny
Kontakta oss
Bankinformation
Organisation
Hållbarhet
Bankens stiftelser
Söka bidrag

Riskhantering

Roslagens Sparbanks styrelse har fastställt en policy för hanteringen av sparbankens risker. Av riskpolicyn framgår att sparbanken inom ramen för sin verksamhet skall avsätta tillräckligt eget kapital så att negativa oväntade värden kan absorberas utan att bankens ställning hotas.

Målet för hanteringen av Sparbankens risker är att:

  • Identifiera samtliga risker i verksamheten
  • Begränsa risker
  • Kontrollera kvarvarande risker
  • Optimera avkastning vid den kvarvarande risken

I rapporterna nedan offentliggörs kvartalsvis informationen om Bankens kapital- och likviditetssituation.

Utöver den information som lämnas här hänvisas till Bankens Års- och hållbarhetsredovisning samt Pelare 3-rapport:

Senaste rapporten likviditetshantering (pdf)

Senaste rapporten kapitaltäckning (pdf)

Marknadsrisk

I begreppet innefattas likviditets-, ränte-, valutakurs- och aktiekursrisk. Sparbankens styrelse har i riktlinjer för marknadsrisker fastställt limiter för respektive risktyp.

Likviditetsrisk

Roslagens Sparbank definierar likviditetsrisk som risken för att inte kunna infria betalningsförpliktelser vid respektive förfallotidpunkt utan att kostnaden för att erhålla betalningsmedel ökar avsevärt, eller att inte kunna avyttra tillgångar till ett rimligt pris. Likviditetsrisk uppstår genom att löptiderna på balansräkningens tillgångs- respektive skuldsida inte sammanfaller då utlåningen generellt är mer långfristig än inlåningen.

Inlåning från allmänheten är Roslagens Sparbanks viktigaste finansieringskälla. Utöver inlåningen har banken en likviditetsbuffert, vilken består av likvida medel samt värdepapper med hög kreditvärdighet och som är omsättningsbara på kort sikt.

Roslagens Sparbank har riktlinjer som styr likviditetshanteringen i banken. I riktlinjerna finns bl.a limiter och nyckeltal som VD och ekonomichef skall följa upp och rapportera till bankens styrelse och funktion för riskkontroll. Rapportering och uppföljning sker på månads- eller årsbasis beroende på vilken limit/nyckeltal som avses. Limiterna och nyckeltalen anger t.ex. storleken på bankens likviditetsbuffert, lägsta tillåtna belopp på bankens checkräkning samt relationen inlåning/utlåning.

Riktlinjerna anger även att likviditeten dels ska prognostiseras löpande men även stresstestas minst halvårsvis. Stresstesterna ska baseras på minst fyra olika scenarios::

  • Ny extern finansiering är inte tillgänglig och inlåningen minskar med 0,5% per vecka avseende de garanterade isättningarna och med 3,0% för de icke garanterade insättningarna. 
  • Marknadsvärdet på tillgångarna i likviditetsreserven minskar med 2,5% per vecka.
  • Minskad allmän tillgång på likviditet leder till ett ökat utnyttjande av beviljade krediter. Ökningen motsvarar 2,5% av beviljade ej utnyttjade krediter per vecka.
  • En kombination av de tre scenariorna.

Utfallet ska sättas i relation till Bankens likviditetsreserv och likviditetsbuffert.

Utöver riktlinjerna finns även en beredskapsplan som, utöver en tydlig ansvarsfördelning, innehåller instruktioner för hur banken ska komma till rätta med ett eventuellt likviditetsunderskott. Beredskapsplanen anger lämpliga åtgärder för att hantera konsekvenserna av olika typer av krissituationer och innehåller även definitioner på händelser som utlöser och eskalerar beredskapsplanen. Både riktlinjerna och beredskapsplanen uppdateras årligen och ändras vid behov.

Likviditetsreserv (enligt FFFS 2010:7):

Roslagens Sparbanks likviditetsreserv är uppdelad i följande komponenter:

  • Kassa (exkl. medel som finns i automater eller som är lämnade som säkerhet)
  • Inlåningsmedel i Riksbanken eller i annan bank, förutsatt att de är tillgängliga nästkommande dag
  • Övriga tillgångar som är likvida på privata marknader och belåningsbara i Riksbanken.
Andra likviditetskapande åtgärder (utöver ovan nämnda högkvalitativa tillgångar som ingår i bankens Övrig likviditetsbuffert likviditetsreserv enligt kravet i FFFS 2010:7):

Ränterisk

Med ränterisk avses risken för att värden påverkas negativt vid en ränteförändring. Ränterisk omfattar inte endast omedelbara effekter på resultaträkningen utan även effekter på tillgångar och skulder i balansräkningen.

Valutarisk

Med valutakursrisk avses risken att värden påverkas negativt när valutakurserna förändras. Enligt Sparbankens riktlinjer för marknadsrisker skall all valutarisk som uppstår i samband med in- och utlåning i utländsk valuta riskavtäckas.

Aktiekursrisk

Med aktiekursrisk avses risken att värden påverkas negativt vid en förändring av aktiekurserna. Roslagens Sparbank innehar av strategiska skäl aktier i Swedbank.

Övriga innehav är av ringa betydelse. Aktierna i Swedbank redovisas som aktier i intressebolag, vilket innebär att dessa redovisas till marknadsvärde om inte nedskrivningsprövning indikerar ett lägre värde. Nedskrivningsprövning genomförs löpande i verksamheten.

Kreditrisk

Den vanligaste risken i bankverksamhet är av tradition risken för kreditförluster.

Med kreditrisk avses risken för förluster till följd av att avtalspart ej fullföljer ingånget avtal.

Sparbankens styrelse har i riktlinjer för Kreditrisker fastställt kriterier för ledningens befogenhet att fatta beslut i kreditfrågor. Särskild vikt skall härvid läggas på en framåtriktad analys där återbetalningsförmågan och kassaflödet är de viktigaste parametrarna. Väsentligt är också att den bedömda risknivån i varje enskilt engagemang får genomslag i prissättningen.

Den av styrelsen fastställda sammansättningen av kreditportföljen följs upp och rapporteras kontinuerligt under året.

Operativa risker

Med operativa risker avses risken för direkta eller indirekta förluster till följd av icke ändamålsenliga eller otillräckliga interna rutiner, mänskliga fel och felaktiga system eller till följd av yttre händelser. Sparbankens styrelse har i riktlinjer för operativa risker fastställt att risktagandet så långt som möjligt ska begränsas inom ramen för vad som är ekonomiskt försvarbart. För operativa risker som kan kvantifieras, ska förlustrisk vägas mot kostnad för att begränsa risken.

Inventering av operativa risker ska vara så fullständig att sannolikheten för att oförutsedda operativa risker uppstår, minimeras.

Kapitaltäckning

Syftet med kapitaltäckningsreglerna är att säkerställa att banker har tillräckligt med kapital för att täcka riskerna i sin verksamhet. Vidare syftar de till att stärka bankernas motståndskraft mot finansiella förluster och därigenom skydda Bankens kunder. Reglerna innebär att kapitalbasen med marginal ska täcka de föreskrivna kapitalkraven för kreditrisker, marknadsrisker och operativa risker och kapitalbuffertar. Därutöver ska kapitalbasen dessutom täcka de risker Banken identifierat i verksamheten i enlighet med Bankens interna kapitalutvärdering.

Banken har en årligt fastställd plan för storleken på kapitalbasen på några års sikt som baseras på Bankens riskprofil, bankens strategi och inriktning, omvärldsförändringar, scenarioanalyser och stresstester. Översyn och utvärdering av planen utgör en integrerad del av verksamheten.

Offentliggörande av periodisk information om kapitalbas, kapitaltäckning och kapitalkrav, Roslagens Sparbank, organisationsnummer 514400-7399, i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter om tillsynskarav och kapitalbuffertar (FFFS 2014:12).

Beräkning av kapitalkrav är utförd enligt Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 575/2013 (tillsynsförordningen), lagen (2014:966) om kapitalbuffertar, lagen (2014:967) om införandet av buffertlagen och Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskarv och kapitalbuffertar.

Roslagens Sparbank tillämpar schablonmetoden för beräkning av kreditrisker samt basmetoden för beräkning av operativa risker. Banken har valt att inte tillämpa övergångsbestämmelser avseende IFRS 9. Kapitalbas, kapitalrelationer och bruttosoliditetsgraden inkluderar därmed effekterna av införandet av IFRS9 som skedde per den 1 januari 2018.

För sparbanken gäller enligt lag specifika minimikapitalkrav för kreditrisker, marknadsrisker och operativa risker. Sparbanken har därutöver en intern kaptialutvärderingsprocess som ska tillförsäkra att sparbankens kapital även täcker andra risker i verksamheten som koncentrationsrisker i kreditportföljen, ränterisker i balansräkningen etc. Upplysningarna i rapporten ovan om kapitalkravet begränsar sig till det legala minimikapitalkravet. Roslagens Sparbank har valt schablonmetod för kreditrisker och basmetod för operativa risker.