Riskhantering
Roslagens Sparbanks styrelse har fastställt en policy för hanteringen av sparbankens risker. Av riskpolicyn framgår att sparbanken inom ramen för sin verksamhet skall avsätta tillräckligt eget kapital så att negativa oväntade värden kan absorberas utan att bankens ställning hotas.
Målet för hanteringen av Sparbankens risker är att:
- Identifiera samtliga risker i verksamheten
- Begränsa risker
- Kontrollera kvarvarande risker
- Optimera avkastning vid den kvarvarande risken
I rapporterna nedan offentliggörs kvartalsvis informationen om Bankens kapital- och likviditetssituation.
Utöver den information som lämnas här hänvisas till Bankens Års- och hållbarhetsredovisning samt Pelare 3-rapport:
Senaste rapporten likviditetshantering (pdf)
Senaste rapporten kapitaltäckning (pdf)
Marknadsrisk
I begreppet innefattas likviditets-, ränte-, valutakurs- och aktiekursrisk. Sparbankens styrelse har i riktlinjer för marknadsrisker fastställt limiter för respektive risktyp.
Likviditetsrisk
Roslagens Sparbank definierar likviditetsrisk som risken för att inte kunna infria betalningsförpliktelser vid respektive förfallotidpunkt utan att kostnaden för att erhålla betalningsmedel ökar avsevärt, eller att inte kunna avyttra tillgångar till ett rimligt pris. Likviditetsrisk uppstår genom att löptiderna på balansräkningens tillgångs- respektive skuldsida inte sammanfaller då utlåningen generellt är mer långfristig än inlåningen.
Inlåning från allmänheten är Roslagens Sparbanks viktigaste finansieringskälla. Utöver inlåningen har banken en likviditetsbuffert, vilken består av likvida medel samt värdepapper med hög kreditvärdighet och som är omsättningsbara på kort sikt.
Roslagens Sparbank har riktlinjer som styr likviditetshanteringen i banken. I riktlinjerna finns bl.a limiter och nyckeltal som VD och ekonomichef skall följa upp och rapportera till bankens styrelse och funktion för riskkontroll. Rapportering och uppföljning sker på månads- eller årsbasis beroende på vilken limit/nyckeltal som avses. Limiterna och nyckeltalen anger t.ex. storleken på bankens likviditetsbuffert, lägsta tillåtna belopp på bankens checkräkning samt relationen inlåning/utlåning.
Riktlinjerna anger även att likviditeten dels ska prognostiseras löpande men även stresstestas minst halvårsvis. Stresstesterna ska baseras på minst fyra olika scenarios::
- Ny extern finansiering är inte tillgänglig och inlåningen minskar med 0,5% per vecka avseende de garanterade isättningarna och med 3,0% för de icke garanterade insättningarna.
- Marknadsvärdet på tillgångarna i likviditetsreserven minskar med 2,5% per vecka.
- Minskad allmän tillgång på likviditet leder till ett ökat utnyttjande av beviljade krediter. Ökningen motsvarar 2,5% av beviljade ej utnyttjade krediter per vecka.
- En kombination av de tre scenariorna.
Utfallet ska sättas i relation till Bankens likviditetsreserv och likviditetsbuffert.
Utöver riktlinjerna finns även en beredskapsplan som, utöver en tydlig ansvarsfördelning, innehåller instruktioner för hur banken ska komma till rätta med ett eventuellt likviditetsunderskott. Beredskapsplanen anger lämpliga åtgärder för att hantera konsekvenserna av olika typer av krissituationer och innehåller även definitioner på händelser som utlöser och eskalerar beredskapsplanen. Både riktlinjerna och beredskapsplanen uppdateras årligen och ändras vid behov.
Likviditetsreserv (enligt FFFS 2010:7):
Roslagens Sparbanks likviditetsreserv är uppdelad i följande komponenter:
- Kassa (exkl. medel som finns i automater eller som är lämnade som säkerhet)
- Inlåningsmedel i Riksbanken eller i annan bank, förutsatt att de är tillgängliga nästkommande dag
- Övriga tillgångar som är likvida på privata marknader och belåningsbara i Riksbanken.