Torsdag morgon, Svanberga skola. Idrottsläraren Erika och Peder från Rimbo Tennisklubb är på plats i idrottssalen och väntar på en åttondeklass som ska få prova på Tennis i ”Idrott utan Gränsers” regi.

-          Idrott utan gränser är bra på att hitta en bra nivå på sina idrotter så att alla kan delta, berättar Erika.

-          Vi brukar börja med grunden och bygger på från det, flikar Peder in.

Eleverna börjar droppa in en efter en och Erika samlar dem för att ta närvaro. Sedan tar Peder vid och börjar introducera dagens mjuktennispass.

Eleverna får varsitt racket och boll och får börja med att studsa bollen ovanpå racket ett varv runt salen för att sedan vända till att studsa bollen nedåt med hjälp av racket, något som eleverna koncentrerat försöker sig på. I bakgrunden hörs musik i högtalarna och elevernas skratt och tillrop när bollen inte tar den väg som de vill.

Efter uppvärmningen visar Peder några olika sätt att hantera boll och racket och sedan delas klassen in i olika grupper som får spela mot och med varandra.

-          Det är kul att få testa på lite olika sporter. Det blir en paus i vanliga idrotten. Vi har fått prova på cirkus och dans, det tyckte jag var kul. Tennisen idag är också ganska roligt, lite svårt med en så mjuk boll att få till det, säger en tjej som väntar på sin tur att få spela.

Joel Johansson, som är Idrott utan gränsers verksamhetsledare i Norrtälje, besöker också lektionen. Han berättar att många lärare uppskattar att de kan få backa lite på lektionen och bara observera sina elever på ett sätt som de inte riktigt kan göra i den ordinarie verksamheten. Det ger dem ett extra stöd i undervisningen.

Lektionen är slut och en förskoleklass med 40 elever står ivrigt och väntar utanför dörren. Peder summerar träningen och tipsar eleverna vart man kan vända sig om tennisövningarna givit mersmak.

-          Det är några som har nappat på tidigare lektioner som jag har haft – sedan om de har kommit i väg till någon tennisklubb vet jag inte men det har väckts ett intresse hos en del elever som jag har träffat, berättar Peder som tycker att det är roligt att få sprida lite tennisglädje vidare till skolelever.