Lilla Vilthuset Viltrehabilitering
Jenny, som arbetar som privatrådgivare i Norrtälje, föreslår att Roslagsmiljonen ska delas ut till något som hennes hjärta klappar lite extra för; Lilla Vilthuset Viltrehabilitering, Wildlife - Intensive Care & Rehab.
Lilla Vilthuset är en helt ideell verksamhet - vars syfte är att hjälpa skadade och föräldralösa djur/fåglar att tillfriskna tillfullo, för att efter rehabilitering återföras till naturen.
Jennys delar ut bidraget från Roslagens Sparbanks Stiftelser med följande motivering:
" Suzanne är en riktig eldsjäl som brinner för skadade,vilda djur. Hon ser till att de blir friska och kan återföras i naturen. Hon representerar en av bankens värderingar, ekologisk hållbarhet på ett mycket fint sätt. Hon jobbar ideellt med djuren så varje krona är viktig och går oavkortat till djuren och deras rehab!"
Utdelningen av Roslagsmiljonen
Lilla Vilthuset ligger vackert omslutet i skogen i Roslagsbrotrakten och hit kan du vända dig om du har hittat ett skadat vilt djur- eller djurunge. På Lilla Vilthuset tar Suzanne emot hare, igelkott, ekorre, tornseglare, ugglor, duvor, hackspettsarter och mindre fåglar.
Suzanne är utbildad inom KFV- Katastrofhjälp Fåglar & Vilt med påbyggd kunskap inom varje specifik djurart och har tillstånd av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket att rehabilitera skadade vilda djur och fåglar, något som hon har gjort sedan 2009.
När vi besöker Lilla Vilthuset en gråmulen dag i november för att överlämna bidraget, så råder lugnet på gården.
Inne i igelkottshotellet för de små kottarna en slumrande tillvaro där de tryggt vilar sig i form under vintern så att de, när de vaknar i maj, stärkta kan återvända ut i det fria.
Annars är det två harpaltar och en ekorre som just nu huserar på Lilla Vilthuset och snart är friska nog att få släppas ut. Under högsäsong brukar annars mellan 15 och 20 djur av varje art vara inne för rehab.
Men att vara viltrehabliterare är allt annat än en slumrande tillvaro. Telefonen ringer dygnets alla timmar och djuren behöver förstås ständig tillsyn. Vissa djurarter kräver lite mindre omsorg, som harpaltar som bara behöver matas morgon och kväll. En bra djurart att börja med om man skulle fundera på att utbilda sig till viltrehabliterare. För fler behövs, det finns nämligen inte många i landet och i Roslagen är Suzanne den enda. Hon samarbetar med andra viltvårdare och viltrehabliterare runt om i landet och utomlands men även med veterinärer och andra samhällsfunktioner såsom polis och djursjukhus för att nämna några.
Suzannes engagemang för djuren började vid sidan av sitt arbete och numera, som pensionär, kan hon ägna all sin kraft åt djuren.
Vill du veta mer om Lilla Vilthuset - kika in på deras facebook-sida. Där finns även många fina bilder på djuren.