En kreativ oas – för skapande, nätverkande och inspiration
På Drottninggatan i Norrtälje ligger Lokalen med stort L, där Norrtälje Kulturverkstad huserar sedan några år tillbaka. Här kan medlemmar hyra eller dela ateljéer, skapa och mötas i ett kreativt sammanhang.
En kulturell mötesplats
Föreningen startade under pandemin, då skapande fick ett uppsving, och den ljusa lokalen (med tillhörande annex på Sveagatan) har nu blivit en etablerad plats för konstnärer och kulturintresserade.
Helen, Satu och Anette i galleridelen.
Satu, föreningens nya ordförande, beskriver Lokalen som en viktig mötesplats för nätverkande och inspiration.
- Det finns alltid någon att prata med, och det krävs ett sammanhang för att utvecklas,” säger hon.
Helen, som har varit med i föreningen sedan start, ansvarar för Galleriet som är själva utställningsdelen i Lokalen. Hon ser Lokalen som en plats där vuxna kan samlas för att skapa och inspireras av varandra. ”Min målbild är att mina barn ska se att det finns ett sådan här ställe att hänga på för vuxna,” säger hon.
Keramikverkstaden – Lokalens hjärta
En av föreningens största verksamheter är keramikverkstaden nere i källaren, där medlemmarna kan arbeta när det passar dem. ”Tanken är att man ska vara självgående,” berättar Satu. Men det förekommer även kurser i framför allt skulptur och måleri.
Anette, som blev kassör i föreningen i mars, tillbringar mycket av sin tid i just keramikverkstaden och beskriver mötet med andra människor i Lokalen som ovärderligt. ”Man träffar människor här som man kanske aldrig skulle möta annars,” säger hon.
Medlemmarnas initiativ styr verksamheten
Norrtälje Kulturverkstad är en medlemsdriven förening där medlemmarna själva bestämmer hur lokalen ska användas. Tanken är att skapa en plats där alla kan känna sig välkomna och ha möjlighet att utforska sin kreativitet. ”Konsten kan annars kännas pretentiös, men här är det prestigelöst och inkluderande,” säger Satu.
Öppen för alla – Galleriet och kursrummet
Norrtälje Kulturverkstad erbjuder även möjlighet att hyra kursrummet, oavsett om man är medlem eller inte, för att hålla egna kurser, möten eller evenemang.Galleriet, som Helen ansvarar för, är öppet för alla som vill ställa ut sin konst, både medlemmar och utomstående. Det är en del av föreningens strävan att vara en plats där kultur och skapande är tillgängligt för alla.
Freinetskolan Hugin kommer exempelvis att hyra in sig på Lokalen för att visa upp sin konstutställning. ”Det blir en annan sak att få visa upp sina alster utanför skolmiljön,” säger Anette, som ser fram emot att se elevernas verk.
En längtan efter det handgjorda och äkta
En trend som Satu beskriver är att allt fler människor söker sig tillbaka till det autentiska och handgjorda, som en motvikt till det digitala. ”Det finns en längtan efter att skapa med händerna,” säger hon. Anette håller med och betonar att skapandet ger en nödvändig balans i vardagen.
Förutom konstnärlig verksamhet för vuxna finns även Kreativa klubben, där barn kan delta i aktiviteter som teater. Det är en del av föreningens ambition att nå ut till fler åldersgrupper.
Framtidsdrömmar: Öppettider och kulturkafé
Framtidsplanerna för Lokalen är stora. Föreningen drömmer om att kunna ha fasta öppettider och kanske en dag anställa en administratör. Medelåldern bland medlemmarna är hög, och föreningen hoppas kunna locka fler yngre medlemmar i framtiden. En annan långsiktig dröm är att starta ett kulturcafé, som skulle kunna bli ytterligare en plats för möten och inspiration.
Norrtälje Kulturverkstad på konstforeningar.se beskriver Lokalen som en plats för alla som är intresserade av eget skapande och kultur, oavsett om man är konstnär eller nybörjare.