Våra privattjänster

Marö Torn – en historisk pärla i havsbandet

Picture

Redan på Rådmansölandet kan vi se en skymt av den och när vi passerar över farleden mot Marö tornar den upp sig mer och mer – just Marö Torn. I över hundra år har den stått stadigt och blickat ut över hav och land. Åren sätter sina spår och behovet av renovering är nu stort, det är inte längre säkert att ta sig upp i tornet för att nå den milsvida utsikten.

Brandtorn, utkikstorn, groggveranda – kärt barn har många namn. Tornet har fyllt många funktioner genom åren, även om den sistnämnda funktionen kanske bör tas med en viss försiktighet med tanke på de dryga 100 stegen upp – och ner igen.

Picture

Lennart Skoglund, vår ciceron för dagen och engagerad i Marö samhällighetsförening, har varit drivande i arbetet för att få till stånd en renovering av det ståndaktiga tornet. Under vår vandring över ön berättar Lennart om sägnen om hur ett högt ståltorn hamnade just på lilla Marö. Historien är dock inte helt bekräftad.

Picture
Lennart Skoglund berättar om tornet för Karolina Losell från bankens stiftelser.

-          Det sägs att läkaren Bertil Buhre, som var sommarboende på ön, vann tornet i ett pokerspel i Tyskland i början av 1900-talet, berättar Lennart.

Vid den här tiden hölls många industriutställningar runt om i världen för att visa upp nya uppfinningar och tekniska nyheter.

Efter utställningen fraktades tornet slutligen till Marö och efter några års fördröjning monterades upp på ön, osäkert om det ens var Buhre som bekostade det kalaset. Tornet, med sina imponerande 18 meter, strävar upp mot skyn och ser mycket pampigt ut när man står under det.

Under andra världskriget tjänade tornet som utkikstorn där det alltid skulle sitta två man på vakt. Tornet har också varit väderobservationsplats under 30 år från 1923 och här mättes både vindriktning, vindstyrka och nederbörd. Och så var det ju det där med groggveranda. Enligt öns skrönor användes den som myggfri groggveranda. 

Renoveringen

Renoveringen av Marö Torn är ett omfattande projekt som involverar många. Planen är att bevara tornets historiska karaktär samtidigt som det görs säkert och tillgängligt för besökare. En antikvarie har besökt ön och rekommenderat vilka material som ska användas för att renoveringen ska bli så tidstypisk som möjligt. En lokal entreprenör är engagerad som motor i projektet och ett företag i Blekinge har åtagit sig att tillverka och smida nya steg om sedan ska svetsats på plats.

-          Själva stålkonstruktionen, stommen, är stabil men det är stegen, avsatser och plattformens golv som behöver åtgärdas, berättar Lennart

Picture
Tornet ses sticka upp bakom byggnaden med texten Marö.

För att detta projekt ska bli verklighet har en omfattande insamling gjorts för att finansiera renoveringen av Marö Torn. Från Roslagens Sparbanks Stiftelser har ett bidrag på 50 000 kronor givits.

-          I september i år ska renoveringen vara klar. Vi tror att det är Sveriges äldsta skruvade stålkonstruktion så det känns ju fint att bevara det förstås, säger Lennart.