Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Härligt i hemmabacken
Kvisthamrabacken, en pärla belägen i Norrtälje, har förvandlats till ett fantastiskt skidområde på hemmaplan. Driven av Friluftsfrämjandet och med över 150 ideella funktionärer, har backen inte bara blivit en plats för skidåkning utan också en samlingsplats för gemenskap och engagemang.
Fredag eftermiddag klockan 16. Kvisthamrabacken har precis öppnat för kvällen. Brasan brinner och sprakar inbjudande vid backens fot. Några tappra ungdomar stakar sig fram till liften i regnet, som följer i mildvädrets spår. Annars har backen haft en god vinter hittills och skidsäsongen kunde öppna rekordtidigt, redan den 16 december.
Vi möter upp Astrid Landgren Patterson, som är ordförande i Friluftsfrämjandets lokalavdelning Norrtälje, i den mysigt inredda klubbstugan intill backen. Med brädväggar och inslag av skidattiraljer och en skymt av backen i fönstret känns det snarare som att vara i fjällen än i Norrtälje.
Friluftsfrämjandets roll
Friluftsfrämjandet sköter driften av Kvisthamrabacken och dess skidskola med ungefär 150 ideella funktionärer som håller backen i gång. Bland dem finns Cecilia Eklöf och Stefan Walter, som började som föräldrar till barn i backen men som fortfarande är engagerade i gemenskapen.
- Många har barnen som väg in men många av dem stannar kvar i gemenskapen, berättar Astrid.
- Jag var ju ändå här med barnen i backen och då kunde jag ju lika gärna hjälpa till som att bara stå och titta, säger Cecilia som även gått liftskötarutbildning steg 2 via SLAO (Svenska liftanläggningarnas intresseorganisation).
Stefan är anläggningens driftledare och hans pass i backen den här dagen börjar först klockan nio när backen har stängt, då kommer han att köra pistmaskinen fram till midnatt.
- Vi har numera en bra pistmaskin så det går att få ett fantastiskt resultat, berättar Stefan entusiastiskt.
Gemenskapens styrka
Cecilia har räknat ut att det mellan september och februari, lagts ner över 848 ideella timmar, utöver när backen är öppen för åkning och snöläggning, vilket visar den starka gemenskapen kring backen.
- Det är fantastiskt att så många volontärer lägger ner så mycket tid. Utöver rena liftpass så är de här och ser till att anläggningen är i skick, säger Astrid som sköter mycket av det administrativa arbetet men som även är skidlärare i backen.
Astrid berättar vidare att det finns en ”onsdagsgrupp” som aktivt arbetar med att exempelvis laga staket, fixa med lift och servar anläggningen.
- Och sedan har vi ett gäng ”gubbar” som jag får lova att kalla dem, som är här i stort sett dagligen och pysslar. Det är verkligen guld värt! intygar Astrid.
Från att levt en slumrande tillvaro har Kvisthamrabacken väckts till liv, på senare år. I början av 2010-talet förlängdes backen och de senaste åren har den verkligen fått ett uppsving både i större funktionärsgrupp och fler åkare i backen.
- Vi har många förstagångsåkare som har hittat hit den här säsongen och det är riktigt roligt, berättar Astrid, som tycker att det ger så otroligt mycket tillbaka att engagera sig ideellt.
Och det är tur det att vi har så många eldsjälar som ger av sin tid så att vi kan njuta av en slalombacke på hemmaplan!
Om Kvisthamrabacken
Längst in i Kvisthamraviken ligger slalombacken i Norrtälje. Den är 225 meter lång och har en fallhöjd på 55 meter. Det finns tre nedfarter. Stora backen är blå och räknas som medelsvår, en skogsbacke och en svart nedfart med en lutning på 44 grader.
Backen har belysning och det finns skidlift.
Det finns även en separat pulkabacke.
Roslagens Alpina Klubb hyr ut utrustning i anslutning till backen.
Stiftelsernas bidrag
Våren 2023:
Friluftsfrämjandet Norrtälje 35 000 kronor
Friluftsfrämjandets verksamhet är populär och antalet grupper utökas för varje termin.
Roslagens Sparbanks Stiftelser ger ett bidrag på 35 000 kr som går till driftledarutbildning och liftskötarutbildning.
Hösten 2022:
Friluftsfrämjandet Norrtälje 20 000 kronor
Friluftsfrämjandet i Norrtälje arrangerar årligen flera olika aktiviteter för både barn & ungdomar. Bland annat erbjuds barn att delta i skogsmulle och vildmarksäventyr.
Roslagens Sparbanks Stiftelser ger ett bidrag på 20 000 kr för arrangemang av dessa aktiviteter.
2020: Friluftsfrämjandet Norrtälje - 20 000 kronor
Friluftsfrämjandet i Norrtälje har en stor verksamhet och vill under 2020 fortsätta att utveckla barn och ungdomsverksamheten. Föreningen kommer också att utveckla en klättringsgren och för att kunna erbjuda säker klättring så behöver ledarna en utbildning för att få ett kompetensbevis på att man som ledare får säkra personer på en klättervägg.
Roslagens Sparbanks Stiftelser ger ett bidrag på 20 000 kr som går till utbildning.
2019: Friluftsfrämjandet Norrtälje - 5 000 kronor
Friluftsfrämjandet i Norrtälje vill ge alla barnledare en första hjälpen utbildning med inriktning mot barn ute i naturen.
Roslagens Sparbanks Stiftelser ger ett bidrag på 5 000 kr till denna utbildning.