Catrine Rudbäck Sageryd, 32 år, har drivit företag sedan hon var nitton år, men aldrig inom byggbranschen. Det blev det ändring på 2013 när hennes pappa frågade om hon inte skulle ta klivet in i hans bransch och köpa ett konkursföretag som reparerade elverktyg.
”Jag har alltid varit intresserad av att prova nya branscher och la ett skambud på konkursboet när pappa satt i möte en heldag. Sen ringde jag honom på kvällen och berättade att vi hade högsta budet”, berättar Catrine Rudbäck Sageryd.
På en vecka var företaget deras, och fast tanken var att hennes pappa skulle arbeta kvar på sitt jobb, ringde hon snart upp honom och bad honom säga upp sig.
”Han har alltid lockats av egenföretagarlivet och beundrat det jag gjort”, berättar Catrine. ”Och han gjorde det. Han sa upp sig från ett bra och tryggt jobb, och kom till ett företag utan att få lön på flera månader.”
Med hennes pappas kunskap i branschen och hennes erfarenhet av att driva företag fick de snabbt en växande kundskara. Från att ha anställt en tekniker från början är de idag 16 personer i bolaget och störst i Sverige på det de gör.
Företaget har tre verksamhetsben att stå på: De är garantiverkstad och reparerar elverktyg åt återförsäljare och stora byggvaruhus; de servar byggföretagens egen maskinpark; och de reparerar uthyrares maskiner.
”Det är allt från skruvdragare till stora sågar, bygglaser och momentnycklar ”, berättar Catrine Rudbäck Sageryd.
Deras slogan är ”Reparera mera”, men det är ingen hemlighet att byggbranschen har varit sen på att anamma ett hållbarhetstänk.
”Mindre än en procent av verktygen i byggbranschen repareras, resten slängs fast de skulle kunna lagas flera gånger”, säger Catrine, som dock de senaste åren sett en stor förändring i branschen.
”Hållbarhetstänket kommer mer och mer, även om byggbranschen fortfarande ligger långt efter.”
Så tillväxtpotential saknas inte, och så fort de kommer över en skicklig tekniker anställer de. De har till och med köpt upp två konkurrenter för att få tillgång till personal och samarbetat med Solna stad, för att komma i kontakt med nyanlända, som de lärt upp och anställt. För andra gången flyttar de nu till större lokaler.
Byggbranschen är ju känd för andra utmaningar också, som att vara mansdominerad, och även där har de fått kämpa.
”Jag har ofta fått frågan om jag ingår i köpet”, berättar Catrine Rudbäck Sageryd. ”Eller om jag svarat i telefon så har folk sagt: ’Hamnade jag på ekonomiavdelningen nu?’ eller ’Jag vill prata med någon som kan verktyg.’”
Men snarare än att deppa ihop över det har hon fokuserat på de fördelar det också gett.
”Vi sticker ut jättemycket. Det är mig man kommer ihåg i ett möte. Vi har fått otroligt mycket gratis marknadsföring.”
Och även där har branschen förändrats, menar hon. Idag är det ingen konstighet att de har en kvinna vid inskrivningen av verktygen.
Även i namn och logga har de valt att sticka ut: Deras företagsfärg är rosa, och namnet ”Mekina” är en lek med ordet mekano, men med den mer feminina ändelsen ”ina.”
”Vi är old school, men i vår bransch är vi nytänkare. Vi är med och förändrar den industriella branschen”, säger Catrine Rudbäck Sageryd.
”Det här är ett utmärkt exempel på hur ett litet företag genom idogt hållbarhets- och jämställdhetsarbete kan vara med och påverka en hel bransch att gå i en mer hållbar riktning”, kommenterar Frida Svensson Söderlind, ansvarig för Growth & Startup på Swedbank.
Catrines råd till andra som vill starta företag
- Starta försiktigt och se om det bär. Har du ett stabilt jobb, börja arbeta på kvällar och helger med din idé innan du kastar in allt du har.
- Tänk på att ditt företag inte nödvändigtvis måste handla om din passion. Det är inte alltid din hobby du tjänar pengar på. Alla vill jobba med det de älskar, men man kan börja älska det man jobbar med.
- Gör en ordentlig ekonomisk analys innan du börjar: Håller din business?
- Omge dig med andra företagare och sök dig till nätverk där andra företagare finns.
- Hitta en partner att driva ditt företag med. Det blir mycket roligare och enklare om du har någon att bolla med.
- Våga testa. Sverige är det enklaste och bästa landet att driva företag i för vi har ett otroligt skyddsnät.