Biologi och ingenjörskonst ligger bakom den revolutionerande idé som Sigrid Therapeutics jobbat med sedan 2014. En produkt som i framtiden ska kunna hjälpa miljontals människor som riskerar att drabbas av diabetes typ 2.

“Idag finns det inte så mycket hjälp att få på marknaden för de som ligger i riskgruppen. De råd man får är att ändra kost och motionsvanor vilket inte alltid är det lättaste”, berättar vd:n, och en av hjärnorna bakom företaget, Sana Alajmovic.

Sigrid Therapeutics har idag 12 anställda och har de senaste åren tagit in 150 miljoner i kapital i bolaget. SiPore15TM finns idag inte på marknaden men arbetet med produkten är långt framskriden.

”Vi har kommit väldigt långt och utvärderar nu att lansera produkten i USA där den kommer att säljas online och i butiker som kosttillskott. Lanseringen i Sverige och Europa kommer dröja lite eftersom produkten inte kommer att säljas som ett kosttillskott utan som en medicinteknisk produkt”, säger Sana.

”Omedvetet hållbara – innan det blev trendigt”

Tillsammans med diabetesforskaren och professorn Tore Bengtsson grundade Sana Alajmovic Sigrid Therapeutics 2014. De inledde då det omfattande arbetet med forskning, kliniska studier och produktutveckling.

”När vi började denna resa så var vårt enda fokus att ta fram en produkt som var skonsam och utan biverkningar för patienten. Men vi insåg ganska fort att vår produkt inte bara är hållbar och skonsam för individen utan även för miljön. Vi var helt enkelt omedvetet hållbara innan det blev trendigt. Idag är vi dock i allra högsta grad medvetet hållbara”, säger Sana.

Neutraliserar blodsockret i tarmen

Produkten, SiPore15TM, är inget läkemedel utan ett patenterat medicinsktekniskt preparat. Genom biologi och ingenjörskonst har de skräddarsytt en kiselpartikel och laddat den med porer i nanostorlek som fångar upp matspjälkningsenzymer i tarmen, berättar Sana Alajmovic.

”Processen gör att matsmältningen saktar ner, blodsockernivåerna jämnas ut, och preparatet, som är helt utan tillsatser, försvinner ut med avföringen. Det försvinner från kroppen som kiseldioxid, det vill säga syre och kisel, två av jordens vanligaste grundämnen”, säger Sana och fortsätter:

”Det är en stor skillnad mot traditionell läkemedelstillverkning som kan ha miljöeffekter på vatten och fiske och också bidra till antibiotikaresistens.”

Stöd och personlig hjälp

Redan tidigt på resan valde bolaget att bli kunder hos Swedbank. Och Sana beskriver deras relation som mycket bra.

”De har varit ett fantastiskt stöd och en stor hjälp. Vi har fått väldigt bra hjälp vid emissioner och de har alltid varit väldigt snabba och effektiva. Det märks tydligt att de har en stor vana av att jobba med startup-bolag”, säger hon och fortsätter:

”Men det jag gillar bäst är att de verkligen är en personlig bank. De är genuint intresserade, följer oss i sociala medier, kommer på glöggmingel och bjuder in oss att tala på investeringsträffar och events. De är verkligen personliga i sitt bemötande.”

”Många gånger är det de mindre bolagen som ligger långt framme i omställningen mot hållbarhet och ser det som en självklarhet i sina affärsmodeller”, kommenterar Frida Svensson Söderlind, ansvarig för Growth & Startup på Swedbank. ”För oss är det drömmen när vi både får stötta en livskraftig idé som också banar vägen för en mer hållbar värld.”