Låna till renovering? Alternativen och tipsen
Att låna till en renovering kan ibland vara nödvändigt, och det finns några saker som är bra att tänka på. Här är några tips att ha i åtanke innan du sätter igång.
Att låna till en renovering kan ibland vara nödvändigt, och det finns några saker som är bra att tänka på. Här är några tips att ha i åtanke innan du sätter igång.
En renovering av egna bostaden kan många gånger vara en god idé. Det kan öka bostadens värde, och det kan vara bra att underhålla hemmet så att man undviker ännu större och dyrare ingrepp i framtiden.
Om man inte kan ta pengarna för renoveringen ur egen ficka, utan behöver låna, finns det ett par saker att tänka igenom.
”Har du ett sparkapital och kan lägga in en del själv, och inte behöver ta lån för hela renoveringen, så är det en bra sak”, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.
Sen ska man fundera på vilken typ av lån man ska ta.
”Vanligt är att öka på bolånet och låna på sin bostad. Ett bolån har den mest fördelaktiga räntan, men beroende på vilken belåningsgrad du hamnar på med nya lånet, det vill säga hur mycket du lånar i förhållande till värdet på bostaden, så kan regler om amorteringsskyldighet träda in”, säger Arturo Arques.*
Hamnar belåningsgraden på bolånet över 70 procent, med nya lånet, ska du amortera minst 2 procent, jämfört med minst 1 procent under 70 procent. Och om du lånat mer än 4.5 gånger årsinkomsten ska du amortera ytterligare 1 procent. Ibland kan det vara fördelaktigt att istället ta ett så kallat tilläggslån, där du amorterar 10 procent på det nya lånet och då betalar av lånet på 10 år. Det alternativet gäller dock bara om du har bolån sedan tidigare som är tagna innan 1 mars 2018. Ytterligare ett annat alternativ är att ta ett lån utan bostaden som säkerhet, som oftast har högre ränta.**
Bra att tänka på är att amortera i samma takt som värdeminskningen på det du lånat till. Det betyder exempelvis att det är bra att amortera av ett lån till en bil snabbt, då värdet på en bil minskar snabbt, medan du om du lånat till renovering av badrum eller kök, som har en uppskattad livslängd på 25 år, inte behöver känna dig stressad att betala av det lika snabbt.
När du räknar på kostnaden för lånet, var noga med att räkna på den totala kreditkostnaden, som beror på räntan, kredittiden och eventuella avgifter. Det bästa är alltså så låg ränta som möjligt under så kort tid som möjligt, med så låga avgifter som möjligt.
Har du flera lån på olika håll? Då kan det vara en god idé att samla lånen på ett ställe, så att du får överblick över din ekonomi. Många gånger kan man också få en lägre lånekostnad genom att samla lånen.
* Lånebelopp: 1 000 000 kronor. Ränta: 2,39% (3 månader bunden per 20-06-05). Effektiv ränta: 2,42% (ej nyckelkund 2,51%). Amorteringstid: 50 år rak amortering.
Valutakursförändringar kan komma att påverka beloppen som du ska betala om du till exempel har inkomst i annan valuta än lånet. Lånet förutsätter att säkerhet lämnas i form av pant i bostad.
Första månadsinbetalningen inklusive amortering är 3 658
kronor. Totalt belopp att betala om räntan är oförändrad under lånets löptid är 1 598 496 kronor. Antalet avbetalningar är 600 stycken.
Exemplet bygger på månatliga aviseringar, utan uppläggningsavgift eller aviseringskostnad. Förutsättningen är att du är Nyckelkund och aviseras digitalt. Om du inte är nyckelkund tillkommer uppläggningsavgift på 0,25% på lånebeloppet (lägst 650 kronor, högst 6000 kronor) samt 45 kronor i aviavgift vid postala avier.
**Ett lån på 100 000 kr till 5,23% ränta (rörlig), återbetalt på 5 år, aviavgift 0 kr, uppläggningsavgift 300 kr ger effektiv ränta på 5,49% (2020-06-26) Det här är en förenklad kalkyl och avvikelser kan förekomma i det enskilda fallet. För en mer exakt beräkning av din lånekostnad och ytterligare information om Privatlån, ring oss direkt på 0771-60 65 00.