Det första steget mot en alldeles egen bostad är att kontakta din bank för ett lånelöfte. När banken ger dig ett sådant går de igenom din ekonomi och räknar ut hur mycket du får låna. Du måste till exempel ha en viss summa pengar kvar att röra dig med varje månad efter att du betalt alla dina fasta kostnader. Tänk på att det kanske inte alltid är bästa idén att maxa lånen – lönen ska ju räcka till mer än bara räkningar och boende.
Du kan även via appen ansöka om ett lånelöfte.
Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten betalar du kontant. Hur stor kontantinsats du kan skrapa ihop till är alltså en avgörande faktor för vilken bostad du kan köpa.
Den generella regeln är att du får låna max 4,5 gånger din bruttoinkomst (vilket också kallas skuldkvotstak med ett lite krångligare ord). Ibland kan banken dock göra undantag från det – men då måste du också varje år amortera ytterligare 1 procent på hela lånet.
Amortering är en annan sak som styr hur stor din boendekostnad blir. Om du tar ett lån motsvarande upp till 70 procent av bostadens värde amorterar du varje år 1 procent av lånet. Behöver du låna till mer än 70 procent av bostadens värde amorterar du istället 2 procent varje år. Detta gäller så länge du inte lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst. Då måste du amortera ytterligare en procentenhet.
Alla som tar ett bostadslån betalar ränta på lånet. Historiskt sett har den som haft rörlig ränta haft den lägsta boendekostnaden, men har du en tajt ekonomi kan det vara smart att binda i alla fall delar av lånet. Då sprider du riskerna och får dessutom koll på hur stora dina utgifter blir de närmaste åren.
Innan du börjar lägga bud på en bostadsrätt är det viktigt att du går igenom bostadsrättsföreningens ekonomi. Ta gärna hjälp av någon som är van att läsa årsredovisningar! Ska du köpa hus är det viktigt att göra en besiktning. Glöm heller inte att räkna med kostnader för lagfart (om du ska köpa hus) och eventuellt nya pantbrev, som kan vara stora summor.