Dags att sälja stugan? Tänk på detta!
Går du i tankarna att sälja din stuga? Här är våra tips på vägen!
Går du i tankarna att sälja din stuga? Här är våra tips på vägen!
Om du inte har en stuga i ett läge som är extremt attraktivt är påskhelgen och runt maj, juni den bästa månaden för försäljning av sommarstuga. Oftast vill den som köper kunna spendera sommaren i sitt nya hus. Är det så att din stuga inte alls är en sommarstuga utan ligger i fjällen? Ja, då är det på hösten du ska sälja. Oavsett vilket så är det alltid bra att ha foton från huset i högsäsong, det kan vara bra att passa på att ordna första säsongen du börjar gå i säljtankar så du har det klart.
Kravet på standarden i en stuga är i regel inte lika högt som i en bostad. Men det kan löna sig att se till att huset är i fixat skick – och det gäller både inomhus och i trädgården. Avsluta eventuella renoverings- och byggprojekt och ordna fint utomhus så att det ser inbjudande ut. Det kan löna sig i längden.
Och apropå standarden. Ibland kan små ansträngningar löna sig. En duschkabin med varmvatten kostar inte många tusenlappar att installera om du har vatten draget till huset, men höjer värdet desto mer. Faktum är att just möjligheten att ta en dusch är den bekvämligheten de flesta svenskar uppskattar mest i ett fritidshus.
Att sälja ett fritidshus är ungefär som att sälja ett hus eller lägenhet vad gäller mäklare, värdering och regler för undersökningsplikt och besiktning. Välj en mäklare som känner till området – och som du trivs med! Det är helt ok att höra sig för tills man hittar "den rätta"! Många mäklare erbjuder gratis värderingar utan att du förbinder dig till något. Du måste givetvis inte anlita en mäklare som hjälper dig men i de flesta fallen vinner du på att låta någon sköta allt ifrån värdering och annonsering till visning. Du kan som säljare också låta huset genomgå en besiktning – lika mycket för din egen skull.
Innan du säljer är det bra att tänka över vilken av den fasta egendomen som ska få vara kvar. Enligt reglerna ingår annars saker som: friggebod, flaggstång, växthus, lekstuga, sandlåda och liknande. Ska de inte ingå bör det framgå vid visningen eller helt enkelt tas det som inte ska ingå i köpet bort före visning.
Du behöver också ordna fram papper som ritningar, kvitton från renoveringar och eventuella pantbrev, servitut och arrende. Har du egen brunn som du har låtit göra vattenprover på bör sådana papper tas fram (och har du inte gjort det är det en bra idé att bekosta det innan du säljer!).
Slutligen: när du har sålt och förhoppningsvis gått med vinst – glöm inte att ta upp vinsten i deklarationen. Här kan du läsa allt om eventuella avdrag i efterhand.
Lycka till!