Hoppa till textinnehållet

Tips när du ska köpa bostad

Familj packar upp flyttlådor i det nya hemmet
 1. Har du råd att köpa bostad?

  Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa bostad. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

  Räkna på ditt boende

  Ansök om Lånelöfte

 2. När du hittat din bostad

  När du hittat en bostad kontaktar du banken, även om du redan har ett lånelöfte, för att bekräfta att villkoren uppfylls enligt ditt lånelöfte. Köper du hus hjälper banken till att räkna på kostnader för lagfart och pantbrev.

 3. Undersök bostaden

  Det är viktigt att undersöka bostaden du ska köpa mycket noga så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. När du köper bostadsrätt är det viktigt att titta igenom föreningens ekonomi.

 4. När du har bestämt dig

  När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader. 

 5. Boka rådgivning - Boendekollen

  Kontakta banken för att boka tid för Boendekollen. I det mötet går vi igenom frågor som handlar om ditt bolån, till exempel antal lån, ränta, räntebindningstid samt amortering. Dessutom hjälper vi dig att hitta rätt nivå för ditt buffertsparande och hjälper dig till rätt försäkring för såväl dig själv, familjen som ditt boende. Du ska känna dig tryggare ifall något oförutsett händer som påverkar din boendeekonomi.

  Få hjälp med Boendekollen

 6. Låneupplägg

  För de flesta är bostadsköpet den största och viktigaste affären som görs. Förutom bolånet ger vi råd i Boendekollen om till exempel val av räntebindning och hur du kan kombinera rörliga och bundna räntor. Bankens generella rekommendation är att dela upp bolånet i flera delar och att mixa rörlig och bunden ränta.

  Vad måste jag amortera?

  Rörlig eller bunden ränta?

 7. Säkerhet för lånet

  Har du köpt hus hjälper banken dig med att ta ut pantbrev (2 % av pantbrevsbeloppet) om du behöver låna till köpet, samt att söka lagfart (1,5% av köpeskillingen) för att registrera dig som ägare. Har du köpt bostadsrätt hjälper banken dig att pantregistrera bostadsrätten hos föreningen

 8. Kom ihåg försäkringen

  Glöm inte att försäkra bostaden inför tillträdet. Med hjälp av försäkringsbolaget Tre Kronor kan du få hjälp att försäkra villan, lägenheten och fritidshuset.

  Välj en hemförsäkring som passar dig

 9. Juridiken då?

  Hur skyddad är du och din familj? Läs på inför livets alla unika situationer. 

  Juridiska tjänster

 10. Tillträdet

  Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Köpebrev undertecknas om du köper hus. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses.

Ska du byta bostad?

Ska du köpa ny bostad innan du sålt din nuvarande? Då kanske du behöver hjälp med ett tillfälligt lån innan du har fått pengar för din egna försäljning.

Prata bolån med oss

Det är mycket att tänka på när det gäller bostadsfinansiering. Ring oss så hjälper vi dig!

 • Måndag - Torsdag 8-18
 • Fredagar 8-17

 

 0176-770 00