Hoppa till huvudinnehåll

Amortering och amorteringskrav

Kvinna med gulrutig skjorta står i en trädgård bredvid ett gult hus

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån. Ju mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad. Här finns mer information om amortering och vad amorteringskravet innebär.

Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?

Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst enligt Finansinspektionens amorteringskrav. 

  • Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Bolån över 50 procent upp till 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Är ni flera som ansöker om bolån så är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som gäller.
  • Om ditt bolån är 50 procent eller under av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, är det inget krav på amortering enligt Finansinspektionen.

Räkneexempel på amorteringskrav

Vill du ha hjälp med amortering?

Vill du göra en extra amortering, betala av ditt bolån eller ändra din amorteringsplan? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Amorteringsfrihet vid undantagsfall

Vi kan i vissa fall göra undantag från Finansinspektionens amorteringskrav på grund av särskilda skäl om din ekonomi väsentligt försämrats sedan lånetillfället.  Om vi bedömer att du inte kan amortera enligt de befintliga lånevillkoren kan du i undantagsfall beviljas tillfällig amorteringsfrihet under en begränsad period. Undantagen är inte generella utan prövas från fall till fall.

Om du hamnar i en ekonomisk svår situation är det viktigt att du kontaktar oss så tidigt som möjligt. Ring oss på 0176-770 00 eller besöka ett av våra kontor så ser vi över din situation.

Frågor och svar om amortering

Aktuellt just nu

Finansinspektionens regler om amorteringskrav gäller tillsvidare. De anser att det inte är rätt läge att lätta på amorteringskraven nu.

Räkna på bolån

Skaffa lånelöfte

Höja ditt bolån