Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Allt fler har svårt att få ihop ekonomin

Ökade kostnader för livsmedel, el, bränsle och räntor gör att det är tuffa tider för hushållen. Under Q2 kunde vi se att boendekostnaderna nådde upp till 33 % av inkomsten, vilket är den högsta boendekostnad som Swedbank uppmätt sedan dagens sammanvägda Boindex började beräknas 2005. Det gör att fler och fler lever på marginalen och de som hade svårt att få ihop ekonomin innan hamnar alltmer i skulder.

Vi tog kontakt med Budget- och skuldrågivarna Ingela Nyman Arensborg och Zumreta Mustedanagic på Norrtälje Kommun för att få insikt kring läget och hur de kan hjälpa den som hamnat i skuld.

Vilka är det som söker stöd hos kommunens Budget och skuldrådgivning?

Som budget och skuldrådgivare möter vi alla kommunens invånare, både hög- och låginkomst­tagare, unga som gamla. Ofta har det skett en oförutsedd händelse i livet som satt vardagen ur spel – exempelvis en skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet eller missbruk. Ekonomiska svårigheter påverkar ofta den psykiska hälsan negativt. Men det finns stöd och vägledning att få hos oss.

Hur kan ni hjälpa till?

Alla människor kan hamna i en ekonomisk svårighet under livet. Som rådgiva­re är vårt uppdrag att hjälpa rådsökande att få en överblick över sin ekonomi. I det innefattar praktiska råd om hur skulder hanteras såsom en skuldkartläggning och arbeta mot en budget i balans. Vi träffar många olika människor som har ekonomiska svårigheter och tillsammans reder vi ut situationen. Att ta hjälp kan förknippas med både av ångest och skam men det finns hjälp att få.

Ungdom går med hund

Hur går ett möte till?

Under det första mötet går vi igenom eventuella skulder och gör också en hushållsbudget för att på sikt arbeta mot en hållbar ekonomi. Vi arbetar med ekonomisk rehabilitering och pratar också om sparande även om förutsättningarna för det kanske inte finns från början när man träffar oss. Vid behov för­handlar vi med inkassobolag om skulder tillsammans med rådsökande, upprättar avbetalningsplaner eller tar kontakt med myndigheter. Vid svår skuldsättning hjälper vi rådsökanden med sin ansökan om skuldsanering hos Kronofogden. Vi ger stöd under hela processen eller så länge den rådsö­kande önskar.

Att bli skuldfri

För alla våra rådsökande är målet att få ordning på sin ekonomi och om man har skulder bli skuldfri på sikt. För många betyder det att få hjälp med en skuldsanering hos Kronofog­den. Vi ger hjälp inför, under och efter man ansöker om skuldsanering. En sådan process pågår i upp till fem år och betyder att man betalar en del av sina skulder men inte allt – resterande stryks.

En del av vårt arbete är också förebyggande arbete där vi samarbetar med olika myndigheter, hyresvärdar, inkassobolag, sjukvården, kyrkan med flera. Vi vill informera om att stöd och råd finns, det viktigaste är att man tar tag i proble­met. Att stoppa huvudet i san­den och lägga oöppnade kuvert i soporna förvärrar en redan svår situation.

Skuldsanering

En del som söker till oss är kvalificerat insolventa, vilket betyder att man inte kan be­tala sina skulder under en överskådlig tid. Då kan man vara berättigad att ansöka om skuldsane­ring. När man varit skuldsatt under många år och levt på existensminimum har man möjlighet att få igenom en skuldsanering hos Kronofogden. På så sätt kan man få ordning på sin ekonomi och få en mer hoppfull framtidssituation. Många upplever att en skuldsanering påverkar livet positivt även i andra områden. En känsla av att få livet tillbaka kan infinna sig.

Hur kommer man i kontakt en budget- och skuldrådgivare?

På kommunens hemsida hittar man information om oss. Där finns mailadresser och telefonnummer. Där kan man även göra en intresseanmälan via e-tjänsten. Då placeras man i vår kö och vi återkommer när det är dags för att boka in ett möte.

Att ta hjälp är att investera i sig själv, det bästa man kan göra är att ta första steget och kontakta oss. Det kostar ingenting att få hjälp av oss, rådgivningen är gratis. Vi har också sekretess så allt du berättar om stannar hos oss.

Budget- och skuldrådgivarens 10 bästa tips för en ekonomi i balans:

  1.  Förstå din ekonomi, se över hur mycket du spen­derar varje månad och om det är rätt saker du lägger dina pengar på. Använd gärna Konsumentverkets gratis budgetkalkyl.
  2. Betala dina räkningar och din hyra. Kan du inte betala – kontakta bolaget omgående för en avbetalningsplan.
  3. Ignorera inte betalningskrav. Obetalda skulder försvin­ner inte utan växer med ränta varje månad.
  4. Spara till en buffert, sparpengar som du kan använda om något oförutsett händer.
  5. Planera dina inköp, ta inga snabba beslut om större inköp.
  6. Se över dina avtal för TV/internet och försäkringar, finns det pengar att spara om du byter?
  7. Se över transportkostnaden. Att ha bil kostar mer än vad du kanske vill tro. Du kanske kan cykla eller åka kollektivt i stället?
  8. Se över lånen. Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån.
  9. Testa att leva med inköpsstopp en månad, när du enbart handlar det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar sparar du under månaden?
  10. Ta hjälp, vänta inte.

Kontaktuppgifter till Norrtälje kommuns budget-och skuldrådgivare:

Zumreta Mustedanagic,  0176-746 02

Ingela Nyman Arensborg,
0176-716 26

Har du frågor om din ekonomi?

Vi på Roslagens Sparbank finns här för dig – när du behöver det. 

Välkommen att kontakta oss på det sätt som passar dig bäst.