Det första du ska göra är att göra en budget och räkna ihop dina inkomster. Hur mycket pengar har du att röra dig med varje månad? Tar du fullt studielån plus bidrag får du till exempel 10 676 kronor i månaden (för heltidsstudier). Kan du extrajobba något och få in lite extra den vägen?
– Från dina intäkter drar du utgifterna och vips, har du en budget. Börja med att lägga in de fasta utgifterna, det vill säga de nödvändiga som tak över huvudet, mat i magen, kurslitteratur och hemförsäkring. Mobiltelefon får väl också räknas dit, säger Tove Zander, segmentsansvarig för unga på Swedbank.
Eftersom det är svårt att öka sina intäkter som student – du kan ju inte jobba så mycket att studierna blir lidande – så gäller det att vara kreativ med utgifterna om du ska få en bra ekonomi.
– Nyckelordet är planering! Planera dina matinköp och utnyttja extrapriser och erbjudanden. Ta med dig matlåda istället för att äta på restaurang eller fik. Slentrianköp inte en kaffe på väg till skolan utan ta med i termos istället. Alla de där småutgifterna blir i slutänden stora, så se upp för dem, säger Tove Zander.
Här kan du se exempel på inkomster och de mest nödvändiga utgifterna för en student boende i studentrum
Måste du ändå köpa något lite dyrare så gäller samma sak – tänk efter före.
– För lite större utgifter är det bra att tänka kostnad per användning. Ett par skor för 150 kronor kanske känns som ett kap, men använder du bara dem en gång blir det en dyr affär. Vi matas ständigt med budskap om konsumtion, försök se igenom dem och köp bara sådant du verkligen, verkligen behöver. Bra för klimatet också ju, säger Tove Zander.
Att kolla upp studentrabatter är ett annat bra knep. Bläddra igenom häftet med kuponger du får i början av terminen, eller scrolla igenom appen, så har du en uppfattning om vilka erbjudanden som finns.
Ska du extrajobba är det smart att söka sig till branscher som har bra tillägg för obekväm arbetstid, som till exempel handeln. Då kan du få in hyfsat mycket på att jobba några timmar varje helg.
Till sist – var inte rädd för att påminna folk i din omgivning om att du är student.
– Om man har kompisar som jobbar är det lätt att man umgås på ett dyrt sätt. Går på bio, går ut och käkar eller tar en fika. Men om man bara hojtar till om att man faktiskt är student, och inte har råd att göra de där sakerna, så brukar de flesta tycka att det är okej att göra lite billigare aktiviteter. Man pratar ju lika bra under en promenad som över en kaffe, säger Tove Zander.