Meny
Våra privattjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Nå dina ekonomiska mål med "nudging"

Tre personer håller om varandra och ler in i kameran

Har du tänkt spara till något men misslyckats på vägen? Du är inte ensam - det finns forskning som visar att vi gärna skjuter på saker, särskilt om vi inte kan se dem framför oss. Men "nudging" är en metod som kan hjälpa dig. Kanske har du en kommande löneförhöjning framför dig - då kan den här metoden vara något för dig.

 

Vad innebär nudging?
Det engelska begreppet nudging översätts ofta på svenska till en ”vänlig knuff” som ska leda individen mot ett mer önskvärt beteende. Det handlar om att göra det lättare att följa sina långsiktiga intentioner, till exempel att spara mer eller ta bättre hälsomässiga eller klimatvänliga beslut. 

Hur kan man använda nudging för att nå sina privatekonomiska mål?
Ett grundläggande beteende för oss människor är att vi avskyr en förlust mer än vi faktiskt gillar en vinst.* Det gör pensionssparande till en svår sak, eftersom vi i praktiken måste avstå pengar nu för att få mer i framtiden. I programmet vände man istället på begreppen och fick människor att skriva på ett kontrakt med sin arbetsplats om att vid en framtida löneökning sätta av några extra procentenheter till sin pension. I början av 2000-talet lyckades man öka pensionssparandet för omkring 15 miljoner amerikaner genom denna metod.**

Hur kan du använda nudging?
Klarar du dig på den lön du har idag? Då kan det vara en bra idé att låta hela eller delar av en löneförhöjning gå rakt in på sparkontot eller pensionssparandet. Eftersom det är pengar du ändå inte har sett, finns det stora möjligheter att du heller inte kommer att sakna dem idag. Däremot kommer du garanterat bli glad för de extra slantarna längre fram.

Hur kan man då lura/hjälpa hjärnan att spara?

  1. Bryt ner ditt mål i mindre delmål, till exempel att du ska spara 1 000 kronor i månaden, istället för att tänka på att ditt slutmål är 50 000 kronor.

  2. Se ditt mål framför dig. Om det handlar om att du vill bo i en villa, lägg upp en bild på ditt drömhus i din sparapp i mobilen, i plånboken eller på kylskåpet.

  3. Lägg undan de pengar du vill spara direkt efter att du har betalat räkningarna och har som mest pengar på kontot. Hitta ett sätt som passar dig, det kan vara alltifrån en automatiskt överföring till att du sätter in på ett konto som är svårt att nalla av.

  4. Gör en deal med din arbetsgivare, bank eller dig själv, att du vid en löneförhöjning sätter av delar eller hela höjningen till ditt sparkonto.

  5. Försök att begränsa din konsumtion. Du kanske inte alltid ska ha kort på dig, inte alltid kunna swisha, eller ha några köpfria dagar i veckan?

  6. Spara tillsammans med en vän, sambo eller familjemedlem. Med en social relation inblandad är det enklare att hålla sig till planen.

  7. Använd en sparapp för att visualisera dina framsteg och göra sparandet roligare. Då får du också överblick på vad du lägger dina pengar på. 

 

*Kahneman, 2003
**Benartzi, 2019
***Mer om alla exempel i Nudging i praktiken: Så gör organisationen det lätt att göra rätt

Fällor att se upp för

  1. Carpe diem-fällan och Först-till-kvarn-fällan

    Vår ”fånga-dagen”-programmering gör att vi vill  upplever att vi missar något om vi inte fångar erbjudanden som ”Bara tre resor kvar!” *** 

  2. Flockfällan

    Vi människor vill göra som resten av gruppen, men stanna upp och fundera på vad som är viktigt för dig. Måste du ha det alla andra har?

  3. Strutsfällan

    Vi avskyr negativ information. Att misslyckas med ett sparmål eller att ha skulder är något vi duckar för. Försök istället ta tjuren vid hornen.

  4. Självsäkerhetsfällan

    Vi har tendens att överskatta vår egen förmåga att spara och tror att vi tar rationella beslut när vi själva verket oftast styrs av våra känslor.

  5. Förlustaversionsfällan

    Vi hatar att avstå saker idag till fördel för framtiden, därför är det svårt för oss att sätta av pengar i nuet för exempelvis en bättre pension.