Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen sommarlov! Eller?

Mamma och två barn sitter på en säng och kramas

Sommarlovet ska vara något att se fram emot med ändlösa dagar och friheten att göra vad man vill! Men för många familjer innebär det istället mycket tid att fördriva – och för lite pengar att spendera. Men visst går det att göra ett fint sommarlov på budget! Vi har listat våra 20 bästa tips!

Att känna att man inte kan ta med barnen på semester kan vara jobbigt. Men det är inte säkert att barnen upplever det så. Att hitta på saker hemma kan vara minst lika mycket värt! Det som kan vara jobbigt är att jämföra sig med andra – en lösning är att prata med läraren om att undvika den obligatoriska "mitt sommarlov"- uppsatsen när skolan börjar igen.

Ett bra sätt att avdramatisera skolstarten, som ofta har fokus på att jämföra lov, är att samlas någon dag innan på lite korvgrillning eller brännboll.

Vårt bästa tips för den som vill kunna åka iväg eller göra saker hemma är förstås att tänka långsiktigt och spara pengar till sommarlovsaktiviteter i förväg. Även en liten peng varje månad kan räcka långt. Planera och gör en budget så ni vet hur mycket ni kommer att behöva lägga undan. Försök sedan hålla er till er sommarlovsbudget.

Och hur frestande det än kan kännas: undvik att låna till semestern – har man inte möjlighet att spara pengar inför semestern är risken också stor att det blir svårt att betala tillbaka ett eventuellt lån. Se nedan för fler sommarlovstips!

Kommunen ordnar många kostnadsfria aktiviteter för barnen i sommar!
Kika in på norrtalje.se
 

Att inte kunna ta med barnen på semester kan vara jobbigt. Men det är inte säkert att barnen upplever det så. Varför inte byta sitt hem med en annan familj eller hitta på saker hemma som inte kostar så mycket. 

 1. Ät utomhus!

  Att packa ihop frukost/lunch/middag för att äta "al fresco" är både roligare och mysigare än att sitta inne. Gör en picknick av det istället! Man kan till och med försöka hitta en ny plats varje gång? Glöm inte att ta med något roligt att göra, som att spela boccia eller badminton. Eller läsa en bok!

 2. Njut av naturen

  Många har kanske ett naturreservat i närheten – ta bussen eller gå dit och njut av naturen. Sverige är underbart – särskilt på sommaren!

 3. Gå på museum

  Oavsett om sommaren regnar bort eller om det är för hett ute är en dag på museum alltid lyckat! Många av dem har gratis inträde.

 4. Hälsa på djuren

  Besök en bondgård som ligger nära och kika på djuren. Eller Färsna Gård utanför Norrtälje. Varför inte ta med sig lunchen hemifrån och picknicka?

 5. Leka kvällskurragömma

  Att leka kurragömma när det skymmer, eller rentav har blivit mörkt, är spännande både för små och stora.

 6. Ta ett dopp!

  Finns det en vik, sjö eller plaskdamm någonstans i närheten? Ta cykeln och spendera dagen där.

 7. Gör en hinderbana

  En rolig sak som kan engagera hela grannskapet!

 8. Gå i skogen

  I skogen finns massor att upptäcka. Bestäm något ni ska hitta, till exempel speciella spår, och se vem som hittar flest! Glöm inte att ta med en påse eller korg ifall ni skulle hitta blåbär eller svamp.

 9. Gå på upptäcktsfärd

  Ert eget område är säkert bekant, men vad finns utanför? Någon ny kul lekpark eller plaskdamm kanske? Ta reda på saken! Det värsta som kan hända är att ni fick en promenad eller cykeltur.

 10. Måla

  Naturen är mäktig, testa att ta med färger ut och måla av den.

 11. Bygg en koja

  Det här kan bli ett projekt för en stor del av sommaren. Och vem vill inte ha en egen koja att gå till när det är klart sen? Regnar det? Bygg en inomhus.

 12. Gå på teater

  På sommaren finns många parkteatrar som dessutom ofta är gratis – kolla upp om det finns någon i närheten.

 13. Femkamp är en kul grej för många

  Samla ihop några vinnarskallar och lek tillsammans.

 14. Tälta inomhus

  Det är bra både om det är dåligt väder eller om man inte är så förtjust i småkryp!

 15. Ordna hemmabio

  Släck ner, poppa popcorn och kolla på film. Vill man göra ett större pyssel av evenemanget kan man rita egna biobiljetter och vika strutar.

 16. Byt lägenhet eller hus med någon

  Det finns flera plattformar på nätet där man byter boende med en annan familj.

 17. Tälta

  Har ni ett tält, eller kan låna, är det supermysigt att sova i tält en natt. Det behöver inte ens vara långt hemifrån. Gör en brasa och berätta spökhistorier – om ni törs – eller bara övernatta utomhus.

 18. Ordna en skattjakt

  Engagera grannskapet eller kompisgänget på en rolig skattjakt med karta och ledtrådar. Är man skicklig (eller inte) kan det ta en hel dag.

 19. Gå till bibblan

  Biblioteken har ofta väldigt fina barnavdelningar där man kan spendera en massa tid och sen låna hem böcker att läsa.

 20. Fiska

  Bor ni nära en sjö? Varför inte packa en termos och mackor och fiska från en brygga?