Våra företagstjänster

Optimera dina skattefördelar med skogskonto

Du som är skogsägare vet att intäkterna och kostnaderna ofta varierar över tid. Med ett skogskonto kan du balansera dina ekonomiska resultat över flera år, vilket kan ge dig skattemässiga fördelar. Men för att få ut det mesta möjliga av skogskontot bör du ha koll på reglerna och en plan för uttagen. Vår skogsspecialist Andreas Jansson tipsar och förklarar. 

A meeting in the forest

Kort fakta om skogskonto:

  • Med ett skogskonto kan du sätta in delar av dina skogsintäkter och få skatteavdrag. 
  • Pengarna kan stå på kontot i upp till tio år. 
  • Du kan ta ut dem efter fyra månader, minst 1 000 kronor per gång, och uttagen måste deklareras som intäkt.
     

Skogsspecialistens tips

  1. Blanda inte ihop skogskontot med skogslikvidkontot

    Ett skogslikvidkonto är ett tillfälligt, vanligt bankkonto med ränta, avsett för likvider från skogen under ett år. Skogskontot däremot är en skatteteknisk möjlighet som erbjuds enskilda näringsidkare för att de ska kunna jämna ut beskattningen av intäkter från skogen. Pengar som du har på ett skogslikvidkonto ger dig inga skattemässiga fördelar.

    Skillnaderna mellan skogskonto och skogslikvidkonto

  2. Planera dina uttag

    Skogskontot erbjuder en möjlighet att jämna ut intäkter från skogen. Du kan skjuta upp beskattningen i upp till tio år. Under tioårsperioden kan du i princip fördela intäkterna hur du vill. Störst skattemässig effekt får du om du tar ut pengarna från skogskontot de år du kan möta dem mot kostnader eller när du har ett underskott i verksamheten.

    Tips!

    Gör en plan för pengarna på ditt skogskonto, både kort och lång sikt, så att du gör det mesta av de skattemässiga möjligheter som kontot erbjuder.

  3. Sätt in pengarna i tid

    För att beloppet du sätter in på skogskontot ska vara avdragsgillt i deklarationen, måste pengarna finnas på kontot senast på deklarationsdagen. Det finns inga undantag för den regeln. Finns inte pengarna på skogskontot på deklarationsdagen medger Skatteverket inget avdrag.

  4. Ta inte ut pengarna för tidigt

    Pengarna måste stå på skogskontot i minst fyra månader för att du ska få avdrag för dem i deklarationen.

  5. Håll ordning på åren

    Ett skogskonto är avsett för intäkter under ett år. Har du intäkter från skogen under flera år ska du öppna ett skogskonto för vart och ett av dem. 

  6. Kolla skogskontot varje år

    – För att kunna utnyttja de skattemässiga fördelar som skogskontot erbjuder bör du ha en plan för när och hur du ska ta ut pengarna, både på kort och lång sikt. Ha koll på likviditeten och eventuella underskott i din verksamhet, så att du använder pengarna på skogskontot på bästa sätt. Stäm av dina medel på skogskontot med det som händer i företaget varje år, säger Andreas Jansson, skogsspecialist på Swedbank.

    Reglerna kring skogskonton är många och inte helt okomplicerade. Tidsgränserna är knivskarpa och ett missat datum kan få konsekvenser.

  7. Ta hjälp av en redovisningskonsult

    – Eftersom skogskontot är lite krångligt att hantera och felsteg kan få tråkiga följder är mitt råd att du ska ta hjälp av en redovisningskonsult som har rätt kompentens när du ska göra avsättningar och uttag. Det är inte ovanligt att skogsägare sätter in pengar på skogskontot och låter pengarna stå kvar tills de måste tas ut efter tio år. Då har man antagligen inte gjort det mesta av sina möjligheter, avslutar Andreas Jansson.

Andreas Jansson, Skogspecialist

Prata med våra skogs- och lantbruksspecialister

Har du frågor om att äga och investera i skog? Hör av dig till någon av våra specialister som finns över hela landet. Du hittar dem här.

Skog och lantbruk

Banktjänster och rådgivning över tiden

Särskilda regler

Vid gåva och försäljning

Du kan inte överlåta ditt skogskonto vid en försäljning, men du behöver inte heller tömma kontot och betala skatten i samband med affären. Du kan, under den givna tioårsperioden, fortsätta att ta ut pengar från kontot och redovisa uttagen som inkomst av näringsverksamhet.

Om du ger bort skogsfastigheten i gåva kan du välja om du ska ha kvar ditt skogskonto själv eller ge bort medlen genom ett skriftligt avtal med gåvomottagaren. 

Skatteverket om skogskonto

Vid arv

När en skogsägare som har ett skogskonto avlider, ska medel på skogskonto som huvudregel tas upp till beskattning av dödsboet det år som skogsfastigheten skiftas. Om det är en närstående som ärver skogsfastigheten kan han eller hon ta över skogskontomedlen utan beskattning, under förutsättning att:

1. Den som ärver lämnar en skriftlig förklaring till banken att hen tar över skogskontomedlen.

2. Överföringen av skogskontomedlen från dödsboet till den närstående sker samma år som skogsfastigheten skiftas.

Ett enmansdödsbo anses vanligen skiftat när bouppteckningen registrerats hos Skatteverket. Det betyder att skogskontomedel behöver överföras tämligen omgående om den efterlevande vill ta över dessa utan beskattningskonsekvenser för dödsboet.

Tips!

Kontakta banken direkt när skogsfastigheten skiftats genom arv, så att banken hinner överföra skogskontomedlen i tid.