Här bjuder vi, tillsammans med vår samarbetspartner Swedbank, på kunskaper och erfarenheter som du kan ha nytta och nöje av. Lyssna på våra poddar och kolla in våra filmer om skog och lantbruk. Välkommen att ta för dig!

Lantbruksbarometern 2023

Tufft för Sveriges lantbrukare att få ihop ekonomin.

Den upplevda lönsamheten i lantbruket har kraftigt försämrats under senaste året och är nu på de lägsta nivåerna sedan krisåret 2016. Även framtidsutsikterna för det kommande året pekar på en fortsatt pressad lönsamhet. En försämrad skörd och lägre produktpriser i kombination med historiskt höga kostnader för insatsvaror och stigande räntekostnader drar ner lönsamheten och investeringsviljan i lantbruket. Minskade nyinvesteringar i lantbruket innebär att målet om en ökad försörjningsberedskap hotas. Utöver det försvåras också en hållbar omställning i lantbruket, som i många fall kräver stora investeringar.

Livsmedelsförsörjningen står på spel

Att lantbrukarna upplever en vikande lönsamhet, i kombination med geopolitisk oro och störningar i den globala handeln innebär på sikt utmaningar för Sveriges försörjningsförmåga. Målet med regeringens livsmedelsstrategi är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen ökar samtidigt som nationella miljömål nås för att skapa en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet.

– Vikande lönsamhet, kombinerat med låg framtidstro gör att den svenska Livsmedelsstrategin står på spel. Det svenska lantbruket är samhällskritiskt, och för att få en robust livsmedelsförsörjning behövs en hållbar lönsamhet, som i sin tur skapar investeringsvilja och tillgång till kapital, säger Björn Elfstrand, VD på Sparbankernas Riksförbund.

Med denna insikt i åtanke vill vi uppmana alla konsumenter att handla svensk mat och i så stor utsträckning det går även att köpa lokalt producerad mat. Du som konsument är viktig och dina val kan påverka framtiden för många lantbrukare och vår matproduktion.

Läs lantbruksbarometern i sin helhet (pdf).

Skogs- och lantbruksbarometrar

Ta del av de senaste årens undersökningar om lönsamhet i skogs- och lantbruk.

Så säljer du timmer

Här får du bästa tipsen på vad man bör tänka på när man ska avverka sin skog. När är det dags att avverka? Hur får man rätt pris?

Din gård är inte din pension

I Kunskapsbanken har vi samlat tips och erfarenheter för att inspirera dig som har företag inom skog och lantbruk. Lyssna på poddar och kolla in våra filmer!

Är du och din familj lika bra försäkrad som din gård?

Mattias Bandi från Swedbank Försäkring ger sina bästa råd om försäkringslösningar ur lantbrukarens perspektiv.

Lönsam mjölkproduktion

Sture Gustavsson, lantbruksexpert inom mjölkbranschen, delar han med sig av sina bästa råd för hur man kan få en lönsam verksamhet.

Så blir ägarskifte en lyckosam affär

"Vid ett lyckat generationsskifte är alla lite missnöjda". Nej - så behöver det inte bli. Ta del av Ulf Skarins tips om hur du kan undvika konflikter när barnen tar över.