Café Rekommenderas är ett socialt företag som sätter människor i centrum. Inte bara genom att skapa arbetstillfällen för någon som kanske skulle ha svårt att arbeta någon annanstans, utan även genom att aktivt arbeta med att få fler att känna sig välkomna – bland annat genom att erbjuda fler alternativ för exempelvis allergiker. Hela övre skyltdisken är fylld med glutenfritt, det finns inga nötter i lokalen och det erbjuds även ett stort utbud för veganer.

- Vi har ett koncept som omfamnar fler – i stället för att utesluta. Vi handlar också lokalt, ekologiskt och rättvisemärkt i så stor omfattning som det går, berättar Susanne entusiastiskt.

Engagemanget hos Michaela, Mimmi, Annelie, Susanne och Frida som arbetar här går inte att ta miste på. De berättar inlevelsefullt om olika idéer de vill testa, om hur de nyfiket utvecklar nya recept och bakar allt från grunden.

– Vi alla bär på olika ryggsäckar och arbetar på i vår egen takt. Jag jobbar heltid medan andra av oss jobbar 75 eller 50 procent – men alla jobbar 100 procent av sin egen förmåga, berättar Michaela som är ansvarig för arbetsträning och även handledare.

De tar sig verkligen tid att se sina gäster och det händer även att de slår sig ner och pratar med en och annan, något som uppskattas av kunderna. Vid en vägg står ett leksakskök med några leksaker och böcker för barn. Ett sätt att även få barn och föräldrar att trivas – kanske får de små öronen snart ta del av egna sagostunder – en idé som allra helst Mimmi ser fram emot att förverkliga.

Caféet ordnar temakvällar och bjuder in till olika slags möten – som en motvikt mot dagens digitala samhälle. De har även ett samarbete med bokhandeln i tvillingbyggnaden och ordnar filosofiska caféer, litteraturdagar och försöker vara en mötesplats för det som händer i omgivningen.

- Mötet med människor – det är det som är det viktiga, betonar Mike, ordförande i den ekonomiska föreningen som driver caféet.

Och visst lyckas de med att se människan – det känns som att kliva in i en varm och trygg famn när man kliver över tröskeln till det hemtrevliga caféet och möts av ett stort välkomnande leende.