Umgås, men på distans

Det är lätt att känna sig isolerad nu men tekniken gör ju att vi kan höras ändå – och till och med på bild för den som vill. Särskilt bra om man har äldre i släkten som man inte vill utsätta för eventuell smitta. Ring och prata med släkt och vänner, det är inte bara trevligt utan hjälper till att orka. Jobbar du hemma? Luncha med jobbarkompisarna med bildsamtal. Lite ovant i början kanske, men man vänjer sig snabbt!

Gå ut

Du som vill träna har säkert märkt att många gym håller stängt nu. Men du har ju hela naturen, och i vissa städer utegym, till ditt förfogande! Ta en långpromenad en löprunda eller cirkelträna i utegymmet, toppen också för att bryta vardagen lite och komma ut lite grann.

Rensa i förrådet.

Det här är ett riktigt win-win-win-tips! Du får tiden att gå, förrådet blir städat och du får in en slant för saker du kan sälja. Visste du att gemene man i snitt har mellan 11-13 000 kronor liggande i prylar som går att sälja? Bara att kavla upp ärmarna och fixa extrapengarna eller bufferten.

Möblera om

Det är lätt att bli lite trött på sitt hem – särskilt om man spenderar mycket tid där. Men nu finns kanske mer möjlighet att testa att placera möblerna annorlunda där hemma. En ofrivillig fördel är ju dessutom att det brukar bli både rensat och städat på kuppen.

Har du barn som ska sköta skola medan du själv ska skriva rapporter?

Lek kontor! Gör i ordning sittplatser, kanske kring köksbordet, där ni kan sitta på hemmakontoret och ”jobba” tillsammans. Var noga med att sätta upp schema som ni synkar med varandras behov av enskilt jobb och läxhjälp. Fyll på barnets to-do-lista med pyssel och rituppgifter. Och glöm för all del inte fruktstunden!

Spela spel

Brädspel eller tv-spel kan bli heldagslånga nöjen för hela familjen att utmana sig själva, och varandra, i.

Streckkolla

Beta av en tv-serie tillsammans eller se en film ihop. Det blir som bio fast hemma – dessutom både prassel- och smittfritt. Har ni olika smak? Låt alla välja varsin och överraska resten av familjen med.

Häng i köket

Nu finns det kanske lite mer tid för långkok och degjäsning? Kolla in kokböcker eller recept på nätet och låt middagen bli ett uppdrag för dagen.

Låt inomhus bli det nya utomhus.

Med lite maskeringstejp kan ni göra både hopphagar och hinderbanor. Eller varför inte köra den klassiska ”inte nudda mark” med golvet som fiende.

Fixa trädgården/altanen/balkongen.

Mycket av den där vardagsluften man får i sig till och från jobbet eller på väg till middagen på stan blir ju naturligt lite mindre när man jobbar hemma eller håller sig inne. Har du en egen plätt är ju våren en perfekt tid att fixa lite där. Sopa bort löv och plocka fram möblerna för en kaffe i solen kanske? Eller varför inte ta på lite extra kläder och ta med din jobbdator ut medan de mindre leker? Efter en dag i friska luften somnar man sen ovaggad.

Det här är bara några saker ni kan förströ er med där hemma medan tiden går. Kom ihåg att även om det är lite nya tider just nu, så kommer det inte vara för såhär alltid. Försök att se det positiva med nuet och fyll dagarna med små saker som förgyller, ta ut saker i förskott och nöjesplanera för vad du vill göra sen och kanske vill du ta med dig de nya vanorna in i vardagen.

Och kom ihåg: den här situationen är ny för oss alla. Känn inte dåligt samvete om vissa rutiner får stryka med tillfälligt, om ungarna har mer skärmtid än vanligt, om dagarna inte blir fyllda av ro och reflektion eller varje minut kan resultera i härliga familjebilder i sociala medier. Tiderna är annorlunda just nu – det är ok att din vardag är det också.