Kvällen inleddes med att Sparbankens nya kontorschef i Älmsta, Anne Stenström, presenterade sig och berättade vad banken gör lokalt, bland annat arrangerar kvällar som den här.

Därefter intog kvällens huvudnummer scenen på Väddö folkhögskola.

— Jag behöver ofta en andra chans till att göra ett första intryck, konstaterade Leo Razzak, i inledningen. Men publiken fick både ett andra och ett tredje intryck eftersom Leo höll deras uppmärksamhet i en timma.

Han betonade värdet av ett öppet samhälle:

─ Om vi vill ha ett innovativt klimat i ett företag behöver vi bygga en kultur av toleranta, tillåtande människor, som är öppna för det främmande.

Leo berättade också om sin bakgrund, om familjen från Bangladesh. Hans pappa kom in på nationalekonomiska utbildningen i Dhaka, som en av 400 000 sökanden. Efteråt flyttade pappan till Sverige men hade svårt att få jobb, till slut hamnade han i Umeå, där han började som systemprogrammerare och träffat sin blivande fru.

När Leo växte upp var det ibland ganska knapert ekonomiskt, därför blev det tidig en drivkraft att tjäna pengar. Men en dag berättade hans pappa att han fått cancer och att hans sista önskan var att "ge tillbaka" något till sin by i Bangladesh. Han och Leo åkte ner och tillsammans byggde de ett barnhem. Tillbaka i Sverige letade pappan en stamcellsdonator som en sista utväg att överleva cancern. Turligt nog hittade de en person i Bangladesh som matchade pappan och efter operationen blev han friskförklarad.

─ Tänk på att man är rik när man har saker man inte kan köpa för pengar.

För mig är det framför allt tre saker som är viktiga, avslöjade Leo:

  • Personlig hälsa
  • Goda relationer (med mycket tillit)
  • En möjlighet att göra det man vill, inte det man måste.

Bry dig om det du kan påverka

Det är bara två saker man kan påverka - sina känslor och sina handlingar.

  • ─ Jag vill skapa lösningar och tror på entreprenörskap som en lösning. Att hjälpa ungdomar gå "från kreatör till entreprenör". Bland annat 11 nya företag. Vill se mer socialt entreprenörskap, avslutde Leo.

Carl Juborg pratade om lokal journalistik

Efter Leo pratade Carl Juborg, ansvarig utgivare på Norrtelje Tidning om vikten av lokal journalistik.

Han uppmana bland annat alla i publiken och alla läsare att våga fråga och att våga kräv svar. Det är så journalister agerar.

Carl tog också tillfället i akt och berättade om NT:s satsning på att lyfta fram och sända lokal ungdomsidrott. En väldigt lyckad satsning såhär långt som tidningen vill fortsätta med.
Publiken engagerade sig också och ställde Carl mot väggen, bland annat ifrågasatte vissa tidningens så kallade "list-journalistik".

Carl menade dock att den kan fylla en funktion, men bara om den är bra och om man gör den på rätt sätt. Då finns det också ett allmänintresse.

Samtal om entreprenörskap

 

Kvällen avslutades med en diskussion om lokala företag och entreprenörskap.

 

Det var bankens Karolina Losell om pratade med Johan Fransson, Väddö Gårdsmejeri, Charlotta Dahlborn, Sparbanken samt Lena Norrman, Nyföretagarcentrum.
Under samtalet lyfte Johan bland annat behovet av att ha driftiga och kompetenta människor omkring sig. Man kan aldrig göra allting själv.

Lena pratade bland annat om de största utmaningarna som egen- och småföretagare - Mod. Att själv hinna utvecklas och samtidigt driva företag.

Johan fick frågan om hur det är att driva företag på en liten ort.

— När Väddö funkar bra, då är det som ett välsmort maskineri.

Lenas Norrman bidrog med en lista för alla som vill starta företag:

  • Ha ett bra erbjudande/idé
  • Ha ett bra nätverk/kontakter
  • Ha koll på omvärlden (även utanför Väddö och Norrtälje)
  • Ha en trevlig plan B och en plan C. Och ge inte upp!

Charlotta Dahlborn avslutade panelen med att säga till själv och publiken att banken ibland också måste vara modiga och våga satsa på lokala idéer. Det är så man skapar framtidens företag.